Monday, July 18, 2005

The Buddha of Suburbia

Γραφω Ελληνικα οπως ενα παιδι που συλλαβιζει τις πρωτες του λεξεις.Ψηλαφιζω το πληκτρολογιο- ψαχνω γραμματα -που ειναι το ω , που το χ, που το ς. Εξω η βραδια μονο τρυφερη δεν ειναι- εχει ζεστη αποπνικτικη για Λονδρεζικα δεδομενα.Ειδικα για δεδομενα suburbia. Σε αντιθεση με τις Αμερικανικες σειρες- λουστραρισμενες νοικοκυρες που κρυβουν την αγαμησια τους πισω απο κηπους με αυτοματο ποτισμα για το προκατ γκαζον φτιαχνοντας bluebbery muffins προς τιμην του baseball player κανακαρη που μολιs μπηκε στο Purdue (αντε και στο Duke !)- η Αγγλικη suburbia ειναι ο ταφος των εφηβικων ονειρων. Hoodies, drugs, μαλλι σκεβρωμενο απο το ζελε kai 2 παιδια μεχρι τα 16.

Καποτε ημουν και εγω ενα κακομαθημενο κωλοπαιδι του κεντρικου Λονδινου.Η μετακομιση στη suburbia εγινε υπουλα.Επρεπε να μετακομισω και οι δυο φιλες μου ηθελαν οπωσδηποτε να μεινουμε εδω-τις βολευε η περιοχη.Και ετσι ηρθα χωρις να ξερω.

Η γειτονια μου στο βορειο Λονδινο ειναι Μεκκα 2 εθνικοτητων: Κυπριων που εφτασαν φουρνιες στο Λονδινο μετα την εισβολη του '74 και Τουρκοκυπριων που εφτασαν κι αυτοι λιγο μετα.Αφησαν την Κυπρο για να ζουν διπλα διπλα, να ψωνιζουν Αφροζα και χαλουμι απο τον ιδιο μπακαλη, να παιζουν τα παιδια τους παρεα στο παρκο.Το δικηγορικο γραφειο του Chris Nicholaou ειναι διπλα στο μινι μαρκετ Ορκουτ.

Το πρωτο σοκ ηρθε οταν ειδα πως η γειτονια μου ειχε σουβλατζη.Το δευτερο σοκ οταν αντιληφθηκα πως υπαρχουν ανθρωποι που τρωνε σουβλακια με Χαλουμι. Το τριτο οταν κοιταξα κλεφτα μεσα απο τη τζαμαρια με τα κοκκινα γραμματα:Τσικνα .Τσαμπουνες και χαλκινα πνευστα .Ξεθωριασμενες φωτογραφιες της Κερυνειας στον τοιχο. Αντρες να καπνιζουν και να πετανε τα πουλια απο το ταβλι με θορυβο στο τραπεζι.

'Ελλασονα, Λιβαδεια,Μελβουρνη, Μοναχο, Βελεστινο, Αγιοι Σαραντα,Εσκι Σεχιρ, Κώστας, Κώστας, Μανόλης, Πέτρος, Γιάννης, Τάκης
Πλατεία Ναυαρίνου, Διοικητηρίου και Εξαρχείων. Αλέκος, Βασίλης, Άγγελος
Μπιζανίου κι Αναλήψεως, Αγίας Τριάδας κι 25ης Μαρτίου
Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει
κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει

Καλώς όρισες πουλί μου, μοναξιά ελληνική μου
Από αγάπη φεύγεις, έρχεσαι, πηγαινοέρχεσαι σαν την πνοή μου
Κι απ' τη έρμη την απόσταση παίρνει υπόσταση κάθε γιορτή μου
Απ' τους δυο μας ποταμούς θα γευτεί μια μέρα η έρημος καρπούς'

Προσκυνω την ξενιτια. Τα λουλουδια στην κυρια απο μενα.

6 Comments:

Blogger Depsorama said...

Την θυμάμαι τη ζέστη του Λονδίνου, και την ελληνική μαγκιά εμάς των Ελλήνων φοιτητών (Μα καλά, δεν ξέρουν από air condition?)..
Και τώρα που είμαι μακριά, και η απουσία του Λονδίνου είναι πόνος ξαφνικός και απρόσμενος, πες ένα καληνύχτα και από μένα...

(btw, τρέλο γέλλιο να γράφεις στα ελληνικά, άντε ψάχνε τόνους, και που είναι το τελικό σίγμα, αυτο το "ψ" ειδικά, να μην πω για το "Υ" και "Θ¨", όλο τα μπερδεύω!!!)

5:34 PM  
Blogger gsatelite said...

..Ωραιος ο Νιονιος..:-)
ΒΤW δεν εχω παει ποτε Λονδινο...μονο σχολια και φωτογραφιες...αλλα θα πηγαινα μονο για το γαμωτο...και για το περασμα Προς τα Highlands....

9:45 AM  
Blogger beep beep said...

Nα ερθεις Λονδινο- ειναι απο αυτες τις πολεις που πρεπει να δεις εστω και μια φορα. Αλλα ακομα δεν ξερω αν μ'αρεσει και ας ζω εδω 2 χρονια.
Ηighlands τι μου θυμισες τωρα...(λυπημενο χαμογελο πεφτει καπου ...εδω..)
Ειναι φανταστικα παντως..Να πας.

6:57 PM  
Blogger Phantasmak said...

Άσε να μαντέψω... Woodgreen?

2:03 PM  
Blogger beep beep said...

Phantasmak δεν με αφηνεις να αγιασω. Ασε να πλανιεται ενα μυστηριο στον αερα...ετσι να ειμαι η μυστηρια blogger (τι λεω Θε μου αφου και μονη μου τα γραφω και γελαω).

Αλλα ναι, εννοειται...

4:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

Παιδια τι κολλημα ειναι αυτο με το Λονδινο; Δεν εχετε κανει ακομα εμετο με τον κρυπτορατσισμο και την ενγενει ενδεια και μετριοτητα των Αγγλων;
Δεν σας κανει εντυπωση πως αυτη η επιπεδη παμφτωχη χωρα (μονο πατατες και οψιμα μηκα παραγει..αντε και το Σκωτζεζικο πετελαιο) ειναι παγκοσμιος οικονομικος παιχτης;

Δεν εχετε καταλαβει πως εχει φτιαχτει ολη αυτη η αυτοκρατορικη αιγλη της Βρεττανιας; Μηπως πανω στα πτωματα εκατομμυριων σκλαβων και το ξεζουμισμα της υφηλιου επι αιωνες;

Μηπως το Παλαιστινιακο, το Κυπριακο και μα ντουζινα ακομα ανοικτες πληγες στον Πλανητη ειναι δημιουργημα των Βρεττανων; Προτεινω να κοιταξετε προσεκτικα την Βρεττανικη Ιστορια και να ξανατοποθετηθητε σχετικα με το Λονδινο..

11:34 PM  

Post a Comment

<< Home