Saturday, September 24, 2005

Play bouzouki, play bouzouki gia mena...

Σε αλλη μια απεγνωσμενη προσπαθεια επαναπατρισμου προχτες το βραδυ βρεθηκα στα μπουζουκια. Λειπω τοσα χρονια που δεν ξερω καν πως να τα πω. Κωλαδικα;Σκυλαδικα;(η ανατριχιαστικη εκφραση hot πιστα απαγορευεται δια ροπαλου)

Η τελευταια φορα που ειχα παει ηταν ενα χρονο πριν στο περιφημο Ελυζε του Λονδινου με τα ιπταμενα πιατα και τη φωτογραφια του Πριγκιπα Παυλου να σπαει με λαβη καρατε ενα τραπεζι στον τοιχο. Στο πρωτο τραπεζι καθοταν χοντρος γονος εφοπλιστικης οικογενειας με γενεια και blaser -το προσωπο του συσποταν καθως εσπαγε μεθοδικα ντανες απο πιατα με το ενα χερι μονο. Ειχε ενα πουρο στο στομα. Κομματια απο πιατα παντου στη μικροσκοπικη πιστα- τα γκαρσονια δεν προλαβαιναν να τα σκουπισουν. Οι τραγουδιστες - μια σιτεμενη σαρανταρα με κοκκαλωμενη φραντζα και στενο καλσον- και ενας πενηνταρης 'υπηρετης πιστος του ειδους' τραγουδουσαν το ιδιο τραγουδι ολη νυχτα. Αλλαζαν μονο τα ρεφρεν: 'Μια ζωη πληρωνω αμαρτιες αλλονων,ιστορια μου αμαρτια μου λαθος μου μεγαλο,ο χαρος βγηκε παγανια, δεν ξανακανω φυλακη'. Δυο αγορια απο την Θεσσαλονικη με κολλητες μπλουζες μουσκεμα στον ιδρωτα χορευαν προκλητικα κοιταζοντας πεινασμενα το απειρο, ο καθενας πανω στo δικο του αδειο τραπεζι. Ο τοτε φιλος της Ο., ξανθος αγγελομορφος Αγγλος πρωην γιαπονι και νυν εξερευνητης στις Φιλλιπινες, στο τριπακι 'Let's dance with the natives' (δειγμα λογου-I think this is fascinating.I love the way Greek people express themselves through dancing.) πλησιασε το γονο και ευγενικα του ζητησε ενα πιατο. Ο γονος με αθλια προφορα του ειπε ' Γουοτ αρε γιου γκοινγκ του ντου?Μπρεικ ιτ ον γιορ χεντ?' 'But yes' απαντησε ο Α. και οντως το εσπασε στο κεφαλι του επι τοπου.

Προχτες πηγα στo 'Θαλασσα'. Ο Πετρελης των γαλαζιων ματιων και του τσουρομαδημενου γενιου (βγαζει μια κακομοιρια σχεδον γενετικη) ολοφωτος σε γιγαντοαφισα απ'εξω με μανικετοκουμπα στο σχημα της ελληνικης σημαιας ( το πολιτιστικο -οργασμικο touch ενος θλιμμενου στιλιστα) μας χαμογελουσε αινιγματικα. Μεσα ενα αμφιθεατρικο χαος. Αριστερα του μπαρ χωμενο και καταφωτο το δωματιακι με τις λουλουδουδες. Καλαθακια γεματα γαρυφαλλα στοιβαγμενα στους τοιχους, και στο τραπεζι. Ψιλοκουβεντουλα ('μου κανει νερα ο πουστης'). Κι εξω ολοι με νταλκα, μισοκλειστα ματια- ενα αχανες ποταμι απο υψωμενα χερια. 'Χτυπα κι αλλο.Θα τ'αντεξω. Δεν πεθαινω ετσι απλα θα παλεψω' . Και να το δραματικο χτυπημα του στερνου- και να τα πεζουλακια της ματαιοδοξιας ντυμενα με Αrmani. Βλεμματα πεινασμενα για αρπαχτες. Ο barman εσκυψε και με ρωτησε: 'Τι θα παρεις αποψε εκτος απο μενα?'

Πριν απο καμια δεκαρια χρονια οταν πρωτοβγηκε το 'Αυτη η νυχτα μενει' δημοσιογραφοι αμοληθηκαν στα σκυλαδικα της Εθνικης ως κοινωνικοι παρατηρητες . Μιλησαν καλιαρντα για τα διαμαντια που βρισκεις μεσα στα σκουπιδια. Για τον αγροτη Σταμο που επλενε με σαμπανια την λεκανη της τουαλετας πριν κατουρησει η γκομενα του. Ο Θανος Αλεξανδρης δηλωνε πως μετα απο μια βραδια μεροκαματο στο σκυλαδικο γυρνουσε σπιτι και ακουγε Φλερυ Νταντωνακη. Ηταν συναρπαστικο εκεινο το παιχνιδι οταν πρωτoαρχισε.

Μετα ηρθε η μεταλλαξη, η αποενοχοποιηση του σκυλαδικου,το κιτς εγινε mainstream, αποκτησαμε και εμεις 'cult' φιγουρες. Και φυσικα την πεποιθηση πως επειδη βλεπουμε τον γελοιον του πραγματος ειμαστε και λιγο καλυτεροι, λιγο ανωτεροι απο οσους δεν το βλεπουν. Παλιωσε ολο αυτο- βαρυνε. Απο τη στιγμη που πας σε ενα τετοιο μερος ,για οποιοδηποτε λογο, σκασε και ζηστο. Ετσι οπως ειναι. Κοροιδεψε το αν θες. Αλλα μην χρησιμοποιεις μοδατα λογυδρια περι 'κοινωνικου τουρισμου' και 'την ειρωνια του μεταμοντερνου'. Το παραμυθι αυτο εχει τελειωσει.

13 Comments:

Blogger CD said...

κερνάω απόοοοοοοοοψε εγώωωωωωωωωωωωωω...και Πετρέλη ε?κούκλα η μαρίτσα..

6:46 PM  
Blogger beep beep said...

Tα ξερουμε βλεπω...;)

6:08 PM  
Blogger Unknown said...

δεν αρνιούμαι τίποτα και ένα σκυλάδικο και πυροβολάδικο όπως έλεγε ο Μαργαρίτης μέσα (αν και δεν είμαι αυτής της μουσικής αλλά δεν με πειράζει κιόλας)... ;)

8:33 PM  
Blogger Depsorama said...

Η δικιά μου νύχτα στο Ελιζέ θέλει ολόκληρό ποστ για να περιγραφτεί... τι μου θύμισες τώρα...
Πολύ μου άρεσε το κείμενο, ειλικρινά!

9:06 PM  
Blogger beep beep said...

Street Spirit- σκυλαδικα, πυροβολαδικα,γιουργια (και παλι!) .Η πλακα ειναι πως οσο ημουν εξω ακουγα πιο πολυ Ελληνικη μουσικη, τωρα που γυρισα Ελλαδα μπαφιασα.Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου.

Δεσποινα-σ'ευχαριστω. Εχεις παει και 'συ στο Ελιζε οποτε ξερεις.Και ηταν και το πιο κυριλε.Ασε και που να γραψουμε και για το Αριζονα.

9:25 PM  
Blogger THE NIVA said...

Postmodern irony ε...Γιατί δηλαδή να μην το κάνουμε; Πως εμείς οι μεσοαστοί και άνω με τα μεταπτυχιακά μας, τις εστέτ μουσικές μας απόψεις, το πάθος μας για το σινεμά και την κοινωνική μας ευαισθησία θα διασκεδάσουμε χωρίς να εκτεθούμε; Αμ πώς; Post ironic (μη σου πω) και τα μυαλά στα κάγκελα...
Επι τις ουσίας, αυτή η ιστορία που αναφέρεις δεν αφορά μόνο σε αυτά τα στρώματα. Όλη η γκρικ κοινωνία νομίζω έχει χάσει εντελώς το κριτήριό της (το όποιο) και πάνε όλοι όπου φυσάει ο άνεμος. Και επιπλέον όχι μόνο δεν τους χαλάει αλλά το θεωρούν και μαγκιά. Του στυλ "έλα τώρα που δε θες" αν πας να πεις "ρε παιδιά εγώ δεν περνάω καλά στα μπουζούκια". Δεν ξέρω αν όλα αυτά make sense...
Anyway, κάτι ξέρεις εσύ...

11:07 AM  
Blogger beep beep said...

Niva το postmodern irony θα μας φαει ολους στο τελος...

Ολο αυτο το post modern μπαρμπουτσαλο απο ενα σημειο και μετα λειτουργησε και λιγο σαν δικαιολογια για να βγει στην επιφανεια το σκατο του καθενος.(myself included)

Δεν ξερω -απο τη μια προσπαθω να το δω το ολο θεμα με χιουμορ απο την αλλη μου τη δινει που το κιτς ειναι τοσο πολυ καθημερινο- και ακομα και οι 'εναλλακτικες' λυσεις ειναι απιστευτα προβλεψιμες.Ξερω και γω..

2:01 PM  
Blogger violent unknown event said...

ΧΩΣΕ José!

2:04 PM  
Blogger beep beep said...

Vαgue Tourist νομιζω πως δεν υπηρχε πιο post απο τη Μαλβινα σε παλκο.

Αλλα ηταν κι αυτο κομματι συναρπαστικο μιας συγκεκριμενης εποχης.

2:40 AM  
Blogger Depsorama said...

Νομίζω έχει καταντήσει βαρετό και κουραστικό να χρειάζεται να δικαιολογούμαστε για τις όποιες προτιμήσεις μας. Η νύχτα μου στο Ελιζέ ήταν τραγική, αλλά πέρασα φανταστικά. Θεωρώ την όλη μπουζουκοβλαχοκιτσοπόπ ελληνική κουλτούρα τραγική, αλλά θα ανεβώ στα τραπέζια πάνω αν βρεθώ σε σκυλάδικο/μπουζουξίδικο. Τις λίγες φορές τον χρόνο που θα βρεθώ εκεί. Δεν θα ζητήσω να ξαναπάω. Μέχρι που να μου ξαναλήψει. Μαγκιά και σ’αυτούς που γουστάρουν, μαγκιά και σ’αυτούς που δεν γουστάρουν με τίποτα, μαγκιά και σε μένα που δεν χαλιέμαι μια στις τόσες. Εν το μεταξύ, θα τρέχω στα ροκάδικα/γκοθάδικα και στα αλτέρνατιβ ίντυ πάρτυ να ακούω γκρουπάκια που δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να δίνουν κυριλέ ταμπέλα σε κάτι που είναι τραγικό κατά την γνώμη τους, αλλά σαν κολασμένοι το γουστάρουν στα κρυφά, ε, και σ’αυτούς μαγκιά. Γιατί αλλιώς με ποιους άλλους θα γελούσα;

11:18 PM  
Blogger ilias n. said...

εγώ θυμάμαι πριν κανα χρόνο που είχα πάει σε ένα φίλο μου που σπουδάζει στη λάρισα και πήγαμε σε ένα σκυλάδικο (να σημειωθεί pure σκυλάδικο -όχι σκυλοκλάμπ με φορτωμένα τα εφέ του Star Wars και μετρ) και περάσαμε καλά. Εννοώ, δεν το είδαμε ως μια postwhatever ειρωνική εμπειρία. Απλά περάσαμε ωραία. Δεν ξέρω, μπορεί να ήταν η παρέα, η μέρα, η ώρα, το αλκοόλ...

2:10 AM  
Blogger beep beep said...

Δεσποινα, σου βγαζω το καπελο- και συμφωνω απολυτα-καπως ετσι ειμαι και 'γω.

Νο Heathen καλο ειναι να περναμε απλως καλα.Και να μην μας πιανει το paralysis by analysis.

Πολιορκητη αν σου χει λειψει ακομα και το βρωμικο στο Εβερεστ γυρνα πισω γρηγορα!(στο λεω εγω που γυρισα μετα απο 7 χρονια)

3:17 AM  
Blogger Cinematia said...

Κρίμα,αν και ήμουν Αγγλία μια χρονιά (MA στο Kent) δεν κατάφερα να πάω Ελιζέ,κακώς δεν ακολούθησα τις φίλες μου να δούμε τελικό euro2004 στο Λονδίνο και μετά μπουζούκια..Πάντως έχεις δίκιο. Η πας και σκας ή δεν πάς καθόλου. γιατί να το παίζει κανείς κουλτούρα όταν παει εκεί;!Και εμείς έχουμε παιδεία αλλά ένα μπουζούκι το χτυπάμε και δεν το θάβουμε όταν το ακούμε;-p

1:29 AM  

Post a Comment

<< Home